Friday, June 29, 2007

Docentenmateriaal

Bij ENIGMA hoort uiteraard ook docentenmateriaal. Dan bedoelen we antwoorden, toetsen en presentaties per hoofdstuk. Na de zomervakantie vindt u in ieder geval al het docentenmateriaal van de eerste drie hoofdstukken op de website. In de loop van de eerste maanden van het nieuwe schooljaar komen daar de andere hoofdstukken bij, in volgorde van de hoofdstukken in het boek.

Sunday, June 24, 2007

Struktograaf

Een tip van Ronald Leijtens (Damstede, Amsterdam): "In deel 1 van Enigma wordt in hoofdstuk 4 (Visueel Programmeren met java) in de eerste paragraaf gewerkt met psd’s. Leerlingen kunnen daarvoor gebruik maken van een demoversie van Struktograaf. Werken met een demoversie levert uiteraard beperkingen op. U kunt er daarom ook voor kiezen om de netwerkversie van Struktograaf aan te schaffen. Recentelijk heeft het bedrijf Sichemsoft versie 4.0 op de martk gebracht. Informatie over dit product kunt u vinden op http://www.sichemsoft.nl/sgnl.html"

Wednesday, June 13, 2007

4 vragen over ENIGMA

Theo Verbruggen van het Vechtstede College in Weesp stelde de volgende 4 vragen (met daaronder de antwoorden):

  1. is er een overzicht beschikbaar van de software die noodzakelijk is om aan de slag te kunnen met het boek en de opdrachten. Wordt deze software ook beschikbaar gesteld?
    Antwoord: Voor deel 1 is de software bekend die gebruikt gaat worden: Encounter 2003, Irfan view, Sim City 2000 demo, MMLogic, Struktograaf demo, JavaEditor, Altair.exe. Deze software is freeware en komt via de ENIGMA site beschikbaar, maar u kunt de software ook zelf via het internet downloaden. Daarnaast hebt u het MS-Office 2000 of hoger nodig (met Access). Een schoollicentie is via SLBdiensten aan te schaffen.
  2. welke eisen worden er aan het systeem gesteld?
    Antwoord: Windows 2000 of hoger.
  3. als ik het goed begrepen heb komen er twee boeken. Is er al duidelijkheid over de onderwerpen die in het tweede boek aan de orde komen? Deze informatie is noodzakelijk om (hoe globaal ook) een PTA op te stellen. Concreet is dan de vraag welke onderwerpen er in 4VWO aan de orde zullen komen en welke onderwerpen de andere 2 jaren.
    Antwoord: Voor ieder leerjaar komen er twee boeken: een informatieboek en een verwerkimgsboek. Voor deel 1 staan de onderwerpen vast (vanzelfsprekend), voor de overige delen kan er nog in geschoven worden. De opbouw van de methode is als volgt:
    Kernprogramma: ENIGMA deel1 HAVO 4 en VWO 4 200 SLU: Informatieverwerkende systemen, Elementaire bewerkingen, Hardware, Visueel Programmeren Java, Maatschappelijke aspecten, Besturingssystemen, Databases, Netwerken en Internet, Geschiedenis van de computer
    Verdiepingsprogramma ENIGMA VWO 5 120 SLU: Objectgeoriënteerd programmeren Java, Informatiemodellering, Het vakgebied Informatica, Artificial Intelligence, Encryptie
    Vervolgprogramma ENIGMA HAVO 5 en VWO 6 120 SLU: Software Engineering, Webapplicaties bouwen met PHP in combinatie met MySQL, Organisatieanalyse, Mens Machine Interactie, Robotica, Multimedia
  4. wanneer is de verwachting dat het eerste boek (en werkboek) beschikbaar zullen zijn. Omdat we niet over Turing beschikken wil ik graag tijdig weten of er een periode zal zijn die we moeten overbruggen.
    Antwoord: Het eerste deel is klaar, dat wil zeggen: het ligt bij de drukker. Volgens planning zal dat eind juni beschikbaar komen.

Theo, bedankt voor je vragen. We hebben de vragen met antwoorden ook toegevoegd aan onze FAQ op de website (http://www.enigma-online.nl/).

Saturday, June 2, 2007

Gebruik elektronische werkplaats

Op 23 mei hield Hanno Wupper van de Radboud Universiteit Nijmegen op een bijeenkomst van Kennisnet ICT op School een presentatie over het gebruik van een wiki (lees: werkplaats) bij één van zijn cursussen. Die presentatie staat nu online en is zeer de moeite van het bekijken waard. Stuur een mail naar michel.vanast@hu.nl om een link te ontvangen naar de filmpjes.

Meer over de werkplaats van Hanno Wupper is te vinden op http://lab.cs.ru.nl.